Annele Lahti

Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijat

Teos

Tuhat vuotta
Polymeerigravyyri
2019

Nykypäivänä on hankala löytää paikkaa, jossa ei olisi muovia. Muovia on kaikkialla, siltä ei voi välttyä. Sitä päätyy myös meriin, jokiin, katujen varsille, metsään. Joidenkin tutkimusten mukaan muovin maatuminen luonnossa voi viedä jopa tuhat vuotta. Muovia kerrotaan löytyvän jopa ilmasta, jota hengitämme.

Näyttelyn teoskokonaisuus on vedostettu polymeerilaatoille valotetuista pinnoista. Kuvat ovat muodostuneet laatoille voimakasta UV-valoa apuna käyttäen ja vedessä kehittämällä. Kehityksessä laatan pinnasta on irronnut pieniä läpikuultavia muovihippusia. Työvaiheen päätteeksi muovia sisältävä vesi on kerätty talteen ja kaadettu jätesäkillä vuorattuihin laakeisiin altaisiin haihtumaan. Haihtumisprosessin aikana muovi tulee näkyväksi ja lopulta, veden haihduttua kokonaan, kerääntyneen muovijätteen voi kierrättää.

Muovi on näkyvänä myös polymeerilaatoilta papereille painetuissa teoskuvissa. Se on siellä, missä sen ei pitäisi olla, osana metsää, luontoa. Edullisesta ja helposti muovattavissa olevasta muovista on tullut tärkeä ja korvaamaton materiaali maapallollamme, mutta sen hajoamattomuus luonnossa tekee siitä myös ongelman.

Curriculum vitae

Lue tekijän CV

Grafiikalla on väliä

Oslo National Academy of Fine Arts

Julkaise tai tuhoudu!

Tokyo University of the Arts

In a State of Flux: What now? Where are we?

Taideyliopiston Kuvataideakatemia

Dyscorpia

University of Alberta

Graphica Creativa

Pohjoismaiden vanhin grafiikkanäyttely

Graphica Creativa on pohjoismaiden vanhin ja ainoa säännöllisesti järjestettävä kansainvälinen grafiikkanäyttely Suomessa. Kolmen vuoden välein toistuvaa Graphica Creativaa on järjestetty Jyväskylässä vuodesta 1975 lähtien. Vuoden 2019 näyttelyn on tuottanut Jyväskylän Taidemuseo ja sitä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Sivuston on tuottanut Jyväskylän taidemuseo | Webdesign Harjula web & dev